Tannbehandlinger

Rotfylling behøves når tannråte (karies) når frem til tannens nerve. Rotfylling må gjøres for å hindre tilvekst av bakterier eller infeksjoner. Andre årsaker til at tenner må rotfylles kan være tannskader etter ulykker o.l. hvor tannens nerve blir skadet og dør.

Rotfylling bilde

En tannbro benytter tennene på hver side av manglende/tapt tann som forankring for ny tann. En tannbro vil se helt lik ut som vanlige tenner.

tannbro

Tannkronen er den synlige delen av tannen, og er ofte mer utsatt for slitasje, kariesangrep eller støt som kan gi skader. En skadet tannkrone vil i de fleste tilfeller kunne repareres med en fylling, men om skadene er for store vil en ny krone ofte være den beste løsningen.

Tannkronen kan enten festes på den opprinnelige tannen, eller på et tannimplantat.

tannkrone

Hos oss kan du få utført tannfylling. Vi utfører denne behandlingen både preventivt før hull bryter gjennom emaljen, eller om hull i tennene allerede har oppstått. Om kariesutbruddet har nådd frem til nerveroten må tannen rotfylles.

tannfylling

En tannprotese er ofte den rimeligste og raskeste erstatningen for en eller flere manglende tenner. Dette er en løsning hvor tennene ikke sitter fast i kjeven, men settes inn enten med en slags gom (helprotese) eller bøyle (delprotese). En slik protese kalles også for et gebiss.

tannprotese

En manglende tann kan erstattes med et tannimplantat. En titanskrue skrus fast i kjevebeinet, og en tannkrone monteres på toppen av denne. Dette er en langvarig løsning som vil se og føles helt naturlig ut.

tannimplantat

I de tilfeller hvor tannen er for skadet til å reddes, må den ofte trekkes. Om behovet er akutt ved for eksempel smerter eller slagskader, setter vi opp time så raskt som mulig.

tanntrekking

Visdomstenner er de siste tennene de aller fleste av oss vil oppleve å få. Disse sitter lengst bak i kjeven og pleier å komme frem etter man har fylt 18.

Det moderne mennesket har mindre munn en våre forgjengere, og for mange kan visdomstennene være et problem pga plassmangel i munnen eller at de gror i feil retning. For mange kan de forårsake smerter, hull i tennene, og andre plager som gjør at de bør fjernes.

visdomstenner

Vi tilbyr to typer tannbleking. Hjemmebleking, og bleking av tannlege på klinikken. Begge har sine fordeler, men om man ønsker det beste resultatet er det bleking på klinikken som gjelder. Ønsker du en rask behandling før f.eks et bryllup eller en fest, kan vi hjelpe deg med dette.

tannbleking

Ikke alle er klar over om de har dårlig ånde, da man venner seg til egne lukter. Men de som er klar over det vil ofte oppleve dette som plagsomt og ødeleggende for selvtilliten. Dårlig ånde er et utbredt problem, og første stopp for å ta tak i problemet bør være hos tannlegen.

Årsaken til dårlig ånde kan være alt fra matvaner, mangelfullt eller feil tannstell, eller sykdommer. Som tannlege har vi kompetanse til å hjelpe deg med dette.

dårlig ånde

Munntørrhet (hyposalivasjon) er en av de vanligste plagene i munnhulene, og er ofte noe som utvikler seg senere i livet. Den primære årsaken til munntørrhet er at spyttkjertlene produserer mindre spytt enn de skal (mellom 0,5 liter og 1 liter i døgnet).

Det finnes flere mulige årsaker til munntørrhet, men om man først er tørr i munnen vil man alltid ha behov for bistand fra tannlege. I mange tilfeller vil man også måtte besøke lege, og i noen tilfeller kan psykolog og akupunktur være en del av behandlingen.

Hovedårsaken til at en tannlege bør kontaktes tidlig dersom man lider av munntørrhet er at enzymer i spyttet bidrar med å redusere oppbygging av karies. Mindre spyttproduksjon betyr derfor at tennene er mer utsatt for kariesangrep. Ofte vil de som lider av spyttmangel ha behov for forebyggende tiltak som en tannlege vil kunne bistå med. Dette for å unngå behov for omfattende inngrep senere dersom man er sent ute med tannlegekonsultasjon.

tørr munn

God munnhelse er viktig, og i dette inngår tannkjøttet som en viktig komponent. Dessverre går mange rundt med alvorlige tannkjøttsykdommer uten å få dette behandlet som følger av dårlig eller manglende tannhygiene.

Vanlige symptomer på tannkjøttbetennelse eller sykdom:
  • Tannkjøtt som blør lett eller føles ømt
  • Hovent tannkjøtt (spesielt dersom det varer lenge)
  • At tenner virker løse eller blir løse
  • Endring i tannkjøttets farge eller utseende
  • Vedvarende dårlig ånde.

 

tannkjøtt sykdom

De fleste som knekker eller skader tennene gjør dette når de spiser, men det er ikke uvanlig at tenner knekker eller sprekker opp ved fall eller i forbindelse med idrett. Er skaden liten vil dette kunne behandles i løpet av ett besøk, men om skaden er større vil det ofte være behov oppfølging. Dersom skadeomfanget er så stort at tannen ikke kan reddes, vil vi ved første besøk som regel trekke tannen.

knekt tann

Hos oss er alltid pasientens ve og vel i fokus. Alle våre behandlinger skal oppleves som trygge og skånsomme, og vi tilbyr flere typer lokalbedøvelser.

For pasienter med høy tannlegeskrekk kan vi gi beroligende tabletter før lokalbedøvelse settes og behandlingen utføres. Dette er benzodiazepiner som kommer i tablettform, som inntas i forkant av behandlingen. Slike tabletter vil forminske eller fjerne angsten helt før evt. lokalbedøvelse og behandling påbegynnes.

beroligende tannlegebesøk

Skallfasetter er tynne skall som ligner på tenner. De er laget av keramiske materielaer eller kompositter, og limes utenpå tennene. Skallfasetter slites ned i samme takt som dine vanlige tenner. Det er viktig at kun kyndige personer utfører denne jobben, da det må være helt rent før man setter på disse. Dette er for å unngå bakterier som ligger igjen mellom tannen og fasetten.

Skallfasetter er vanlig å bruke dersom man:

  • Har misfarge på tennene og ønsker en raskere forbedring enn tannbleking.
  • Ønsker å fylle mellomrom mellom tenner
  • Ønsker å fjerne ujevnheter fra f.eks. gnissing av tenner
  • Ønsker å dekke over synlige fyllinger
  • Har sprekker i tennene som tannbleking ikke kan utbedre.

 

skallfasetter